73-aastane Rocha tunnistas end süüdi välisriigi valitsuse agendina tegutsemises ja Ameerika Ühendriikide petmises. Samuti tunnistas ta end süüdi välisriigi valitsuse ebaseadusliku agendina tegutsemises ilma USA valitsust teavitamata, vahendab CNN.

Prokurörid on väitnud, et endine diplomaat tegutses aastakümneid „Kuuba luureteenistuste varjatud agendina“.

„Ma võtan täieliku vastutuse,“ ütles Rocha. Samuti ütles ta perele ja sõpradele, et tal on oma tegude pärast sügavalt kahju.

Kohtunik Beth Bloom küsis prokuröridelt, miks Colombiast pärit Rochalt USA kodakondsust ära ei võetud. Rocha kodakondsus on „hüve, privileeg, au“, mis saadi „pettusega“, ütles Bloom.

USA advokaadi abi Jonathan D. Stratton ütles, et valitsus kaalus tema kodakondsuse võtmist, kuid eelistas, et Rocha tunnistaks oma süüd. Lisaks märkis ta, et Rocha vanuses on 15-aastane vanglakaristus võrdne eluaegse vanglakaristusega ja kodakondsuse äravõtmisest oleks vähe kasu. Sellest olenemata on valitsusel võimalus seda ka hiljem taotleda.

Rocha töötas aastatel 2000–2002 USA suursaadikuna Boliivias ja 1990. aastatel USA huvide osakonna juhataja asetäitjana Kuubal. Samuti on ta töötanud erinevatel ametikohtadel teistes USA saatkondades.

Rocha kohtus mitu korda Kuuba luure liikmena esinenud FBI töötajaga ja oli nende vestlustes korduvalt USA-d „vaenlaseks“ nimetanud ning kiitnud Kuuba poliitikut ja revolutsionääri Fidel Castrot, selgus kohtudokumentidest.