37-aastasest Harrisest sai 16. Iirimaa peaminister pärast Varadkari tagasiastumist. Varasemalt on Harris pidanud nii tervishoiu- kui ka kõrgharidusministri ametit.

„Peaministrina tahan tuua avalikku ellu uusi ideid, uut energiat ja uut empaatiat,“ ütles Harris seadusandjatele pärast parlamendihääletust.

„Praegu on õige aeg ehitada üles uus ühiskondlik leping – selline, mis uuendab meie kui vabariigi lubadust. Luua võrdsed võimalused. Toetada neid, kes riiki kõige rohkem vajavad. Kaitsta meie raskelt teenitud majandusedu,“ sõnas ta.

Uus peaminister seisab silmitsi sügavalt juurdunud probleemidega. Suurimateks murekohtadeks on taskukohase eluaseme nappus ja rahutus rekordilise varjupaigataotlejate arvu pärast.

Harris lahkus ülikoolist 20-aastaselt, et töötada poliitikas assistendina. Ta valiti parlamenti 24-aastaselt ja määrati valitsuskabinetti enne 30-aastaseks saamist. Harris on aasta noorem kui Varadkar, kui ta 2017. aastal esimest korda peaministriks nimetati.

Harrise juhitava erakonna Fine Gaeli asejuht Heather Humphreys naljatas oma kõnes uut peaministrit pakkudes, et pidas Harrist õpilaseks koolituuril, kui nad mõlemad 13 aastat tagasi esimest korda parlamenti pääsesid.

Tema partei on hetkel koalitsioonivalitsuses, 2025. aastal toimuvad Iirimaal järgmised üldvalimised.