„Tihtilugu oleme hädas kliimast tulenevate probleemidega. Kui on suurem põud, siis kannatab saagikus ja põllumehed peavad sellega toime tulema. Samas on võimalik oma vara ja tehnikat igakülgselt kindlustada, et põllumajanduses – kui niigi ootamatusi täis valdkonnas – siiski suurem osa riske väga edukalt maandada,“ selgitab If Kindlustuse Balti varakindlustuse tootejuht Risto Sondla. „Kui tehnikat ja vara heaperemehelikult käsitleda, on võimalik teatud ohte vähendada, samas on ka suure hoolikusega väga raske ära hoida võimalikke tulekahjusid või vargusi.“

Kindlustus versus säästude kogumine

Kindlustus on juba olemuselt mõeldud ootamatute riskide maandamiseks. Kindlasti on üks variant koguda kokku korralikud säästud, et võimaliku õnnetuse korral neid kasutada. Samas on väga keeruline öelda, milline võib olla õnnetuse iseloom või suurus ja kui kulukaks võivad minna näiteks vara taastamistööd või seadmete remont. Halvemal juhul võib selleks kuluda kümneid ja sadu tuhandeid eurosid. Kuna paljude liisingute ja laenude puhul on nõutud varade kindlustus, siis seal valikukohta eriti ei teki. Täna on aga näha, et enamik põllumehi kindlustab oma vara ja seadmed ka pärast liisingu- või laenuperioodi lõppu.

Varguse kaitse

 Põllutöötehnika on ahvatlev sihtmärk varastele. Mõnikord soovitakse varastada terveid masinaid, teinekord aga masinate hinnalisi osi, näiteks GPS-seadmeid. Sellised seadmed võivad maksta kümneid tuhandeid eurosid ja sellist summat ei tahaks küllap ükski põllumees enda taskust kinni maksta. Varguste ärahoidmiseks saab ka palju ise ette võtta, paigutades oma seadmed tarastatud, valvestatud ja valgustatud territooriumile. Kahjuks on aga mõnikord isegi sellistest kohtadest hinnalisi seadmeid varastatud.

Tulekahjud

Tulekahjude ärahoidmiseks on vahel väga vähe võimalusi. Näiteks võivad seadmed süttida tehnilise rikke tõttu ja see puudutab nii põllumajandusmasinaid kui ka hoonetes asuvaid seadmeid. Mõistagi soovib hea põllumees anda endast parima, et neid riske maandada, näiteks mitte hoides põlevmaterjali kütteseadmete lähedal. Siiski näitab pikaajaline kogemus, et teinekord saavad põlengud alguse kas või elektrisüsteemidest ja seda on väga raske ära hoida. Seetõttu peab olema valmis, et taastamis- ja remonditööd on ühelt poolt ajamahukad, kuid teisalt ka väga kulukad. Kindlustus saab koos oma heade partneritega aidata leida kiiremaid lahendusi, mõistagi on kindlustuse olemasolust väga suur abi ka rahalisest küljest vaadatuna.

„Kindlustusega on ikka nii, et selle kasulikkust mõistavad paljud pärast õnnetuse toimumist. Hea on see, kui õpitakse teiste kogemusest, halvem see variant, kui peab moel või teisel selle ise läbi elama. Üks suurem õnnetus vara või väga kalli masinaga võib mõne ettevõtte puhul lausa eluliselt tähtsat rolli mängida, sest tavaliselt ei ole ettevõtjal piisavalt suuri rahapuhvreid varuks. Seetõttu kindlustab tänasel päeval enamik põllumehi oma vara just seetõttu, et nad seda soovivad, mitte et finantsasutus seda ootab,“ selgitab Sondla.

Jaga
Kommentaarid