Ta kutsus üles mitte järgima „relvade ja taasrelvastumise ideoloogiat“ ja märkis, et rahu ei tehta relvadega, vaid väljasirutatud käte ning avatud südamega.

Sõjasüüdlasi paavst jutluses ei maininud. „Kutsun üles järgima rahvusvahelise õiguse põhimõtteid ja väljendan lootust, et Venemaa ja Ukraina vahel toimub üleüldine vangide vahetus,“ lisas Franciscus.

Paavst mainis ka Iisraeli sõjategevust Gazas. „Kutsun taas üles lubama Gazasse humanitaarabi ja kutsun veel kord kohe vabastama 7. oktoobril kinnivõetud pantvange ja kehtestama Gazas kohane relvarahu,“ ütles ta.

Kirikupea lisas, et sõda on eriti ränk laste jaoks. „Kui palju kannatusi näeme nende silmades!“ ütles Franciscus. „Nende silmadega küsivad nad meilt: miks? Miks kogu see surm? Miks kogu see häving? Sõda tähendab alati absurdi ja lüüasaamist.“

Ühtlasi meenutas paavst Süürias 13 aastat kestnud sõjategevust ja kutsus üles mõtlema majanduslikus ja ühiskondlikus kriisis vaevlevale Liibanonile, mida nüüd ohustab ka Liibanoni- Iisraeli piiril toimuv vaenutegevus. Vatikani riigipea mainis positiivselt Lääne-Balkani riikide edukat liikumist EL-iga ühinemise suunas ning julgustas Armeeniat ja Aserbaidžaani lepitusega edasi liikuma. Eraldi mainis ta veel verevalamist Haitis, samuti Myanmari rohinjade rasket olukorda ning Myanmaris kestvat kodusõda. Paavst loetles ka rea Aafrika konfliktikoldeid Sudaanist Mosambiigini ja palus Jumalat, et see aitaks peatada kontinendil näljahäda põhjustanud põuda.

Jaga
Kommentaarid