Teadlased on kindlaks teinud tõenäolise aja, mil inimeste esivanemad esimest korda rääkima hakkasid. See juhtus ligikaudu 1,6 miljonit aastat tagasi Ida- või Lõuna-Aafrikas, kirjutab The Independent.

Need leiud põhinevad Readingi ülikooli arheoloogi Steven Mitheni analüüsil. Ta uuris üksikasjalikult kõiki olemasolevaid arheoloogilisi, paleoanatoomilisi, geneetilisi, neuroloogilisi ja keelelisi tõendeid. Need osutavad, et kõne tekkis 2–1,5 miljonit aastat tagasi. Tähelepanuväärne on see, et just sel perioodil suurenes eriti kiiresti inimaju suurus - toimus selle sisemise struktuuri ümberkorraldamine, sealhulgas otsmikusagara piirkonna tekkimine, mille funktsiooniks on kõne tekitamine ja mõistmine. Püstise kõnni arenenuma vormi tekkimine umbes 1,8 miljonit aastat tagasi koos inimese kolju kuju muutustega pani aluse kõnet võimaldava hääletrakti kuju ja asukoha muutumise protsessile.

Evolutsioonilisest vaatenurgast oli kõne osa strateegiast, mille eesmärk oli kompenseerida inimeste füüsilist nõrkust võrreldes teiste loomadega. Suurte loomade jahtimiseks ja nende eest kaitsmiseks vajasid varajased inimesed grupi planeerimise ja koordineerimise oskust – keele areng oli selleks kriitilise tähtsusega. Arheoloogilised tõendid näitavad, et 1,5 miljonit aastat tagasi suurenes sellise küttimise ulatus märkimisväärselt. Lisaks sündis umbes 1,6 miljonit eKr palju keerulisem kivitööriistade tehnoloogia, mida anti edasi põlvkonnalt põlvkonnale, mis viitab ka kõne olemasolule. Verbaalne suhtlus oli tõenäoliselt otsustava tähtsusega tegur, mis võimaldas inimestel ellu jääda erinevates loodusvööndites – ilmselt pole juhus, et inimeste ränne kiirenes umbes 1,4 miljonit aastat tagasi, vahetult pärast kõne teket.

1,6 miljonit aastat tagasi oli verbaalne suhtlus siiski vaid oma arengu alguses. Teadlaste sõnul muutus keel järgmiste sadade tuhandete aastate jooksul aeglaselt aina keerukamaks. Kõne muutus enam-vähem rafineerituks alles umbes 150 000 aastat tagasi – siis, kui inimeste anatoomia arenes enam-vähem sellele tasemele, kus see praegu on.