Eelnõud tuntakse nime all Artikkel 23 ja see puudutab erinevaid kuritegusid nagu riigireetmine, sabotaaž, mäss, riigisaladuste varastamine, väline sekkumine, spionaaž. Kuritegude karistused ulatuvad mitmeaastastest kuni eluaegse vangistuseni.

Hongkongi juht John Lee ütles, et seadus jõustub 23. märtsil ja nimetas seda „Hongkongi jaoks ajalooliseks hetkeks“.

Uued seadused lisanduvad varasemalt kehtestatud Hiina julgeolekuseadusele, mille vastuseks on USA juba sanktsioone kehtestanud, sealhulgas Lee vastu.

Mõned seadusandjad eirasid edasiste sanktsioonide võimalikku riski. Seadusandliku nõukogu juht Andrew Leung ütles: „Me peame oma riigi ja Hongkongi julgeoleku tagamiseks seadusi vastu võtma. Mis iganes tuleb, see tuleb. Meil ​​pole selle vastu midagi.“

Kriitikud, sealhulgas USA valitsus, väidavad, et seadus kitsendab vabadusi veelgi ja seda võidakse kasutada „eriarvamuste kõrvaldamiseks vahistamise ja kinnipidamise hirmu kaudu“.

USA Kongressi Hiina täitevkomisjon avaldas eelmisel nädalal kirja riigisekretärile Antony Blinkenile, milles kritiseeriti uusi seadusi ja kutsuti USA valitsust üles astuma täiendavaid samme USA kodanike ja ettevõtete kaitsmiseks.

„Pidevalt laienev arusaam riiklikust julgeolekust muudab Hongkongi vähem turvaliseks USA ettevõtetele ja Hongkongis elavatele kodanikele ning hongkonglastele, kes soovivad kasutada oma põhivabadusi,“ öeldi avalduses.

Hiina välisministeeriumi voliniku büroo Hongkongis oli vastu USA kriitikale.