Horvaatia peaministri Andrej Plenkovići valitsus on viimastel kuudel seisnud silmitsi meeleavaldustega, mida juhtis vasakpoolne opositsioon. Nad nõudsid ennetähtaegseid valimisi, vahendab Politico.

Opositsioon ja riigipea on alates 2016. aastast valitsusjuhi ametit pidanud Plenkovići ja tema paremtsentristlikku parteid süüdistanud korruptsioonis

„Andrej Plenković on kuritegevuse ja korruptsiooni peamine kaitsja,“ ütles Milanović, kui ametisse nimetati vastuoluline riigi peaprokurör. Presidendi sõnul oli peaministri eesmärk „varjata või kustutada kõik korruptsiooni, kuritegevuse ja parteipoliitilise soosingu jäljed, mis viivad tema valitsuse endiste ja praeguste ametnikeni“.

Plenković nõudis, et peaprokuröriks saaks Ivan Turudić, keda süüdistatakse sidemetes korruptsioonis kahtlustatavate tegelastega. Kolmapäeval vannutati Turudić ametisse.

Sotsiaaldemokraatliku partei juht Peđa Grbin kritiseeris valikut, mis tema sõnul „lööb viimase naela õigluse kirstu“.

Plenković eitas süüdistusi rikkumistes.

Lisaks parlamendivalimistele ja Euroopa Parlamendi valimisi, valivad horvaadid sel aastal ka uue presidendi. Horvaatias on presidendil õigus teha ettepanekuid põhiseaduse muutmiseks ja kutsuda kokku erakorralisi parlamendi istungeid, kuid enamik tema volitusi on suures osas tseremoniaalsed.

Sotsiaaldemokraatlik partei teatas, et nende peaministrikandidaadiks saab praegune president Milanović.