Amnestiaseaduse peab veel heaks kiitma konservatiivide domineeritud senat. Konservatiivne Rahvapartei on öelnud, et püüab seda blokeerida, kuid alamkoda saab tühistada ülemkoja veto lõpphääletusel.

Seaduseelnõu eesmärk on tühistada pooleliolevad kohtumenetlused katalaanide separatistliku tegevuse eest, eelkõige nende rolli eest 2017. aasta ebaõnnestunud iseseisvuspüüdluses. Arvatakse, et seaduse rakendamisest saaks kasu enam kui 300 inimest, sealhulgas endine Kataloonia president Carles Puigdemont.

Jaanuaris lükkas parlamendi alamkoda eelnõu tagasi. Puigdemonti partei hääletas selle vastu, sest tema sõnul ei oleks see ei suutnud kaitsta separatiste võimalike terrorismisüüdistuse eest. Valitsus pidas seaduse muutmiseks Puigdemonti parteiga läbirääkimisi.

Iseseisvusmeelse Kataloonia Vabariikliku Vasakpoolse partei (ERC) liider Oriol Junqueras ütles, et amnestia heakskiitmine tähistas „demokraatia jaoks olulist päeva“.

Peaminister Pedro Sánchez on amnestiaseadusega üritanud vähendada pingeid riigi kirdeosas. Samuti on tema valitsus andnud armu üheksale vangistatud separatistide juhile.

Opositsioon on peaministrit süüdistanud selles, et ta kasutab seadust puhtalt Junts per Catalunya ja ERC toetuse tagamiseks, et oma valitsust koos hoida.