Uue õppeaine esimese õpiku „Vene armee isamaa kaitsel“ autorite hulgas on kaks kõrget tegelast, kes töötavad kaitseministeeriumis ja Kremli ajalehes Rossiiskaja Gazeta. Õpiku 368 lehekülge on täis „Vene sõdurite kangelaslikke saavutusi“ kirjeldavaid lugusid alates 13. sajandist tänapäevani, vahendab BBC.

Raamatu autorid tunnustavad Vene sõjaväe rolli pealetungis Ukrainale kuuluvale Krimmi poolsaarele 2014. aastal, mida nad nimetavad „Krimmi taasühendamiseks Venemaaga“.

Õpikus on moonutatud ka Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse, mida nad kutsuvad „sõjaliseks erioperatsiooniks“. „Kui Kiievis 2014. aastal riigipööre toimus, algatas uus valitsus mahasurumise kõige veneliku suhtes,“ kirjutasid autorid.

Luganski ja Donetski oblasti linnades „valitses eriarvamus sellise poliitika vastu“ ning seda „pommitasid natside mürsud ja raketid“, öeldi õpikus.

Autorid väitsid, et „sõda kavatsesid alustada Ukraina ja NATO“ ja lisasid, et „piiridele oli koondatud tohutu hulk Ukraina vägesid ja soomusmasinaid“. Tegelikult koondas hoopis Venemaa vägesid Ukraina piiri lähistele nii Venemaal kui Valgevenes.

Õpikus märgitakse ka, et Venemaa seab Ukraina tsiviilisikute turvalisuse prioriteediks, samas kui „Ukraina võtab sageli sihikule tsiviilinfrastruktuuri“.

Ukraina poliitikaanalüütik Volodõmõr Fesenko võttis õpiku sisu kokku sõnadega „kõik valeinformatsioon ja valed“.

Raamat annab ka ülevaate Venemaa relvajõudude struktuurile ja kutsub noorukeid armeesse registreeruma - õpikus on ette loetletud nõutavad dokumendid ja lingid taotlusvormile. Mainitakse ka armeesse registreerumise eeliseid, nagu tasuta arstiabi ja kindlustus, atraktiivne palk ja kolm söögikorda päevas.

Jaga
Kommentaarid