„Oma riigi kaitsmine on üks auväärsemaid asju, mida saab teha. Seetõttu teeb valitsus täna ettepaneku ajateenistuse pikendamiseks, vastutuse suurendamiseks ja ülesannete arvu suurendamiseks,“ ütles Frederiksen.

„Me pakume täielikku soolist võrdõiguslikkust,“ lisas ta. Hetkel pole ajateenistus naistele kohustuslik, kuid neil on võimalik teenida vabatahtlikult.

Kõik Taani mehed on kohustatud osalema pärast täisealiseks saamist „kaitsepäeval“, mis on kohustuslik õppus. Selle käigus läbitakse mitmeid teste, et teha kindlaks sobivad kandidaadid ajateenistusse.

Kõik sobivaks tunnistatud potentsiaalsed ajateenijad osalevad loteriis, millest sõltub, kas neile määratakse teenistuskoht või mitte, kuna Taani vajadused on väiksemad kui potentsiaalsete ajateenijate hulk.

Taani naistel on õigus minna aega teenima ja saada kutse, kuid naised võivad soovi korral protsessi käigus sellest loobuda.

„Meil pole kahtlust, et soolise võrdõiguslikkuse suurendamine loob kaasaegsema ja mitmekesisema kaitse, mis peegeldab aegu, milles me elame,“ ütles Frederiksen.

Eelmisel aastal läbis ajateenistuse umbes 4700 taanlast, neist umbes veerand naised. Uue seaduseelnõuga loodab Taani valitsus ajateenijate arvu tõsta vähemalt 5000-ni aastas.

Teenistusaega pikendatakse neljalt kuult 11 kuuni, ütles Taani kaitseminister Troels Lund Poulsen. Baaskursus kestaks esimesed viis kuud ning ülejäänud kuus kuud viibitakse Taani kaitseväe koosseisus erinevatel õppustel.

Poulseni sõnul peaks eelnõu saama seaduseks hiljemalt 2025. aastaks ja jõustuma 2026. aastast. Praegu ei ole üheski EL liikmesriigis kohustuslikku ajateenistust nii meestele kui naistele.