ELi ja Ukraina vahel sõlmitud lepinguga kaotati suurem osa piiranguid riigi ja liidu vahel kaupu vedavatele veokijuhtidele.

„Euroopa Komisjon on alustanud Euroopa Liidu-Ukraina kaubaveolepingu läbivaatamise menetlust,“ seisis ministeeriumi avalduses.

Selle läbivaatamine on olnud üks peamisi Poola veokijuhtide nõudmisi. Eelmise aasta novembris blokeerisid meeleavaldajad mitmeks nädalaks piiripunktid Ukrainaga, protesteerides nende sõnul Ukraina kolleegide ebaausa konkurentsi pärast.

Nad nõudsid, et EL tühistaks load Ukraina transpordiettevõtetele ja Ukrainasse sisenevatele Euroopa veokitele. EL kehtestas load 2022. aastal, et aidata Kiievi majandust keset võitlust Venemaa sissetungi vastu.

Meeleavaldus peatati jaanuaris, sest Varssavi valitsus lubas kõnelustel Brüsseliga toetada protestijate nõudmisi ja arutada ELi rahalist toetust Poola transpordiettevõtetele.

„Meil õnnestus veenda oma partnereid vajaduses töötada selle lepingu läbivaatamisega, millest on saanud Poola transpordiettevõtjate protestide üks peamisi põhjusi,“ tsiteeriti avalduses taristuminister Dariusz Klimczaki.

Komisjoni ettepanekud lepingu muutmiseks saadeti liikmesriikide poolt edasisteks läbirääkimisteks, teatas ministeerium.