Prantsusmaast sai maailma esimene riik, kus abordi tegemise õigus seisab põhiseaduses. Arvamusküsitluste järgi toetas muudatust 85 protsenti prantslastest.

Prantsuse peaminister Gabriel Attai ütles hääletuse eel parlamendi liikmetele, et õigus abordile on endiselt ohus ning otsustajate meelevallas. „Ma ütlen naistele nii meie piiride sees kui kaugemal: lootuse maailma ajastu on algamas,“ sõnas Attai.

Prantslased on juba mõnda aega liikunud selles suunas, et et muuta raseduse katkestamine naiste põhiseaduslikuks õiguseks.

Eelmisel nädalal toetasid riigi ülemkoda ehk seaduse vastuvõtmist senati enamus. Jaanuaris kiitis muudatuse heaks riigi alamkoda ehk Rahvusassamblee.

Täna kohtusid Versailles’ palees president Emmanuel Macroni kutsel parlamendiliikmed ülem- ja alamkojast. Erakoraaline istung oli vajalik selleks, et lõplikult heaks kiita põhiseaduse muutmine.

Kuigi parempoolsete poliitikute vastasseis parlamendis kukkus läbi, on president Emmanuel Macroni süüdistatud põhiseaduse kasutamises oma valimiseesmärkide täitmiseks. Uue muudatuse kritiseerijad ütlevad, et abordiõigus pole mitte vale, vaid ebavajalik.

Uus muudatus on järjekorras 25. Prantsuse põhiseaduse muudatus ning esimene alates 2008. aastast. Praegune Prantsuse põhiseadus võeti vastu 1958. aastal.