15. märtsil pidi jõustuma reform, millega kaotatakse eriprokuratuur ja vähendatakse oluliselt raskete kuritegude karistusi, sealhulgas ka korruptsioonikuritegude karistusi.

Kolmapäeval teatas Slovakkia konstitutsioonikohus, et nõustub president Zuzana Čaputová ja opositsioonierakondade taotlusega kontrollida reformi vastavust põhiseadusele ja peatada ajutiselt selle kehtivus kuni otsuse tegemiseni.

„See on suurepärane uudis, et Slovakkias toimib demokraatia, mis kontrollib ja tasakaalustab siinset kohtusüsteemi,“ ütles Čaputová.

Kuigi kohus otsustas peatada karistuste vähendamise muudatused, ei peatatud eriprokuratuuri kaotamist, vahendab Euractiv.

Kui kohus otsustab, et reformi vaidlustatud osad on põhiseadusega vastuolus, ei pruugi need jõustuda ja neid ei saa kasutada ELi vahendite külmutamise alusena.

Hetkel pole teada, kas komisjon saaks käivitada menetluse, kuid Euroopa prokurör oli eriti kriitiline eriprokuratuuri kaotamise suhtes.

Eelmise aasta detsembrist on komisjon ja Slovakkia valitsus tihedalt suhelnud seoses kavandavate muudatustega. Komisjon on hoiatanud Bratislavat tagajärgede eest, mis võivad tekkida reformi vastuvõtmisel.

ELi volinik Didier Reynders kirjutas Fico valitsusele, et kavandatavatel reformidel „paistab olevat otsene ja märkimisväärne negatiivne mõju ELi õigusele“.