Jaanuaris kiitis alamkoda eelnõu ülekaalukalt heaks. Edasi läks eelnõu senatisse. Seal sai eelnõu 267 poolt- ja 50 vastuhäält.

„See hääletus on ajalooline,“ ütles justiitsminister Eric Dupond-Moretti. „Senat on naiste õiguste vallas kirjutanud uue lehekülje,“ lisas ta.

Järgmiseks valmistub Prantsusmaa kehtestama abordi põhiseadusliku õiguse eesootava nädala parlamendi ühisistungil.

Ükski Prantsusmaa suurematest parlamendis esindatud erakondadest pole eelnõud kahtluse alla seadnud. Kuna parlamendi mõlemad kojad on seaduseelnõu vastu võtnud, on esmaspäevane ühisistung suuresti formaalsus. Eeldatavalt kiidetakse eelnõu heaks kolmeviiendikulise häälteenamusega.

Pärast seda, kui USA ülemkohus tühistas 2022. aastal 50 aastat vana otsuse, mis varem tagas õiguse abordile, on Prantsusmaa senaatorid ja seadusandjad väitnud, et abordiõigus vajab põhiseaduslikku kaitset. Nende sõnul on abordiõigus ohus ka Euroopas, viidates riikidele nagu Ungari, Poola, Itaalia ja Hispaania.

„Kahjuks ei ole see sündmus üksik: paljudes riikides, isegi Euroopas, on arvamusvoolud, mis püüavad iga hinna eest takistada naiste vabadust soovi korral rasedus katkestada,“ öeldakse seadusandluse sissejuhatuses.

Poolas karmistati abordiseaduseid 2020. aastal, mis tõi kaasa suured protestid riigis. Nimelt otsustati, et naised ei tohi enam rasedust katkestada loote raskete väärarengute korral.