„Kui olin veel Kiievis, leppisin kokku, et Poola ja Ukraina valitsuste kohtumine toimub Varssavis 28. märtsil,“ ütles Tusk pressikonverentsil vastuseks Zelenskõi üleskutsele kohtuda Ukraina-Poola piiril 24. veebruaril, mil möödub Venemaa täiemahulise sissetungi algusest kaks aastat.

Poola põllumeeste meeleavalduse ulatus on šokeerinud Kiievi juhte. Viimastel päevadel on põllumeeste protestid intensiivistunud - blokeeritakse piiripunkte ja maanteid, protestijad on lasknud Ukraina viljal voolata veokitelt maha ning ühel traktoril oli ka Putini-meelne loosung.

Tusk ütles, et tema valitsus on pühendunud Poola põllumeeste ja tootjate huvide kaitsmisele. Valitsus soovib leida protestivate põllumeestega kompromissi ja jõuda kokkuleppele, mille tulemusena saaksid protestid lõppeda.

Poola peaminister lubas otsida lahendusi põllumeeste kaitsmiseks nii kodumaiste ressursside kasutamise kui ka edasiste läbirääkimiste kaudu Ukraina ja Euroopa institutsioonidega, et Ukrainaga kauplemise negatiivsed tagajärjed oleksid leebemad. „Siin võivad Poola põllumehed minu peale loota,“ lisas ta.

Samuti üritavad Poola põllumehed takistada humanitaarabiks ja sõjalisteks tarvikuteks märgitud saadetiste sisenemist Ukrainasse. Tusk lubas lahendada kõik taolised häired kiiremas korras.

„Selleks, et anda 100-protsendiline garantii, et sõjaline abi – varustus, laskemoon, humanitaarabi, meditsiiniabi – saabub viivitusteta Ukraina poolele, lisame piiripunktid Ukrainaga ning selleks ettenähtud tee- ja raudteelõigud kriitilise infrastruktuuri loetelu,“ ütles Tusk.

Jaga
Kommentaarid