Venemaa lennujuhtimissüsteem ähvardas Mustal merel alla tulistada Prantsuse lennukeid, kui olime vabas rahvusvahelises tsoonis, kus me patrullime,“ ütles Prantsuse kaitseminister Sébastien Lecornu raadios RTL, vahendab Associated Press.

Prantsuse sõjaväe pressiesindaja Pierre Gaudillière ütles, et Lecornu pidas silmas novembri keskel toimunud intsidenti, milles osales üks neljast Prantsusmaa varajase hoiatamise- ja juhtimissüsteemi lennukist (AWACS), mis lendas Mustal merel rahvusvaheliste vete kohal.

Gaudillière sõnul oli intsident selles piirkonnas Prantsuse pilootide jaoks enneolematu. Ta lisas, et venelased ähvardasid lennukit raadio vahendusel. „See oli eriti agressiivne raadiovahetus,“ kommenteeris ta.

Kaks ametnikku kinnitasid, et lennukit ähvardati inglise keeles. Venemaa lennujuhtimine teatas, et tema väed „hävitavad“ Prantsuse lennuki.

Lecornu ütles intervjuus, et Venemaa on naasmas „eriti agressiivsele“ positsioonile, mis meenutab endise Nõukogude Liidu käitumist külma sõja ajal.

Prantsuse õhujõudude piloodid patrullivad regulaarselt NATO idatiival, et tugevdada oma kaitsevõimet seoses Venemaa täiemahulise sissetungiga Ukrainasse.

Kõrgel Musta mere ranniku kohal lennates kasutavad Prantsuse AWACS lennukid radarit ja muid seireseadmeid, et vaadata Krimmi poolsaarele, mille Venemaa annekteeris 2014. aastal. Lennukitega on võimalik märgata raketiheiteid, õhust pommitamist ja muud sõjalist tegevust Ukrainas.