Kindral Kukuła sai visiidi käigus toimunud kohtumistel ülevaate regiooni julgeolekuolukorrast ning kaitseväe ja Kaitseliidu tegevustest. Samuti arutati erinevatel kohtumistel kaitsealase koostöö küsimusi.

„Poola uue kaitseväe juhataja, kindral Kukułaga leidsime kohe ühise keele ja me jätkame kahepoolses koostöös kõike seda mida me eelmise kaitseväe juhatajaga juba alustasime. Jagame kindraliga samu seisukohti nii ohu küsimuses, NATO sõjalises hoiaku osas, aga ka iseenda valmisoleku vajaduses,“ ütles kindral Herem.

Lisaks kindral Heremile kohtus Poola kaitseväe juhataja visiidi käigus ka kaitseminister Hanno Pevkuriga ja Kaitseliidu ülema kindralmajor Ilmar Tammega. Samuti külastas ta Ämaris Balti riikide õhuturbemissioonil teenivaid Poola õhuväelasi ning tutvus 1. jalaväebrigaadi tegevuse ja Tapa linnakuga.

„Poola on Eesti strateegiline liitlane ja Läänemere piirkond moodustab ühtse operatsiooniala. Mul oli väga hea meel kohtuda Eestisse visiidile saabunud Poola kaitseväe juhataja kindral Wiesław Kukułaga. Poola on hetkel Ämarist läbi viimas NATO õhuturbemissiooni. Arutasime meie koostööd Ukraina abistamisel, ühishangete vallas ning praktilist koostööd, et rakendada Vilniuse tippkohtumisel kinnitatud NATO uusi kaitseplaane,“ ütles kaitseminister Pevkur.

Kahe riigi sõjalise kaitsekoostöökohti on mitmeid. Viimaste aastate üks nähtavamaid kahepoolseid koostööprojekte on olnud Eesti toetus Poolale Valgevene hübriidrünnakute tõrjumisel Poola piiril, kus 2021. aasta detsembrist kuni 2022. aasta aprilli lõpuni andis oma panuse kaitseväelaste ja kaitseliitlaste baasil mehitatud sihtüksus WISENT.

Poola on aktiivne panustaja NATO Balti riikide õhuturbesse ning Poola rannakaitsesüsteemid ja kaitsejõudude üksused on väisanud Eestit õppuste Kevadtorm ja Siil ajal, mis on andnud Eesti kaitseväele võimalusi teadmiste ja kogemuste vahetamiseks.