„Ukraina. Läbimurdeaastad” koostaja Filipp Kruusvalli sõnul annavad linastuvad dokumentaalfilmid koos neile järgnevate aruteludega mitmekülgse ülevaate nüüdisaegse Ukraina kujunemisest. Sealjuures räägitakse ka vastuoludest. „Ukraina tunnusjoontena nähakse Eestis nii vabaduse- ja kultuuriarmastust, ent ka nõukogude pärandi taaka ja korruptsiooni, rääkimata ühtsusest ja vaprusest võitluses sissetungija vastu,” loetleb Kruusvall erinevaid vaatenurki.

Eesti publikuni ja Euroopa kultuuripealinna külalisteni jõuab Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluva „Ukraina. Läbimurdeaastad” raames kokku kümme dokfilmi.

Filmidele „EuroDonbass” ja „Donbassi kakofoonia” lisab konteksti piirkonda kuuluvas Donetski oblastis sündinud muusik Ruslan Trochynskyi. Ukraina keele ja identiteeti teemalise filmi „Ööbikulaul” järel vesteldakse keeleteadlase, Lvivi ülikooli eesti keele ja kultuuri lektori Heinike Heinsooga. Samuti luuakse telesild „Ööbikulaulu” autoriga, kelleks on ukraina filmitegija ja üle maailma tähistatava võšõvanka päeva ellukutsuja Lesja Voronjuk.

Filmi “Ööbikulaul” režissöör Svitlana Rudjuk

Riigikogu liige ja „Ukraina päeviku” autor, endine ajakirjanik Igor Taro kommenteerib filmi „Gongandze mõrv. 20 aastat tõe otsimist”. Videokõne vahendusel vestleb filmist ka selle autor, tuntud Ukraina ajakirjanik Natalja Humenjuk.

Kuulsast Ukraina poeedist, 1985. aastal nõukogude poliitvangilaagris surnud Vassõl Stusist räägib filmi „Teie Vassõl” režissöör Svitlana Rudjuk. Lingvist Denys Teptiuk lisab vaatenurki muusikafilmile „Rozdilovi live”, mis valmis ühe tuntuima praegusaegse ukraina kirjaniku Serhi Žadani osalusel.

Režissöör Walter Stokman tutvustab, kuidas tegi filmi „Kiievi toimikud”, milles avatakse KGB arhiive, näidatakse inimeste ümber ehitatud jälgimisvõrgustikke ja uuritakse nende mõju tänapäeva Ukrainale.

Filmiprogrammi avafilmide „Ukraina. Lähtepunkt” ja „Iseseisvuspäev” eel kõneleb Ukraina suursaadik Eestis Maksõm Kononenko ning filmiprogrammi kui Euroopa kultuuripealinna sõnumit avab Tartu 2024 loovjuht Kati Torp.

Mitmekeelsetesse vestlustesse on kaasatud ka linastuste publik. Arutelusid juhivad programmi koostaja Filipp Kruusvall ja Alina Paas, üks MTÜ Ukraina Maja eestvedajatest.

Filmiprogrammi „Ukraina. Läbimurdeaastad” ajakava

 

Pühapäev 25.02

  • 12.00 Filmiprogrammi avamine ja „Ukraina. Tõukehetk” (2011, ingliskeelsed subtiitrid)

  • 14.45 „Iseseisvuspäev” (2023, ingliskeelsed subtiitrid)

  • 16.30 „Ööbikulaul” (2019, eesti- ja ingliskeelsed subtiitrid)

  • 18.00 „Teie Vassõl” (2020, ingliskeelsed subtiitrid)

Esmaspäev 26.02

  • 16.00 „EuroDonbass" (2022, eesti- ja ingliskeelsed subtiitrid)

  • 18.00 „Kiievi toimikud" (2023, ingliskeelsed subtiitrid)

  • 20.00 „Donbassi kakofoonia" (2018, ingliskeelsed subtiitrid)

Teisipäev 27.02

  • 16.00 „Gongadze mõrv. 20 aastat tõe otsimist” (2020, eestikeelsed subtiitrid)

  • 18.00 „Oranž revolutsioon” (2007, eesti- ja ingliskeelsed subtiitrid)

  • 20.30 „Rozdilovi. Live” (2019) (eestikeelsed subtiitrid)

Kõik linastused toimuvad ERMi Jakob Hurda saalis. Täpsema ajakava, filmide tutvustused ja sündmuse ligipääsetavuse-alase info leiab aadressilt tartu2024.ee/ukraina

Filmiprogrammi linastuste piletid on saadaval Piletilevis. Avafilmi „Ukraina. Tõukehetk” saab vaadata tasuta. Õpilastele, tudengitele ja pensionäridele on sissepääs tasuta ka teistele linastusele.

„Ukraina. Läbimurdeaastad” on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist. Sündmust korraldab MTÜ Tartu Filmiselts koostöös Eesti Rahva Muuseumi ja sihtasutusega Tartu 2024.

Jaga
Kommentaarid