Eelnõu hakati esimesel lugemisel arutama täna pärast kella 15. Probleemiks aga kerkis see, et endine ekrelane, praegune aknaalune Kalle Grünthal tõttas ise kõnepulti. Tal lülitati mikrofon välja.

Eelnõu hakkas tutvustama rahandusminister Mart Võrklaev (Reformierakond), kes pidi seda tegema nüüd veidi eemalt, sest Grünthal oli puldi hõivanud. „Eesti autopark on Euroopas üks vanemaid ja saastavamaid. (Saalist lastakse signaali.) Samuti on ta suur. (Signaal jätkub.) Eestis on iga 1000 elaniku kohta registris pea 700 sõidukit, mis on üks kõrgeimaid näitajaid Euroopas,“ kõneles Võrklaev.

Sekkus istungit juhatav riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi (Reformierakond), kes uuris, kas midagi on katki. „Mul on katki see praegu, et istungi juhataja rikub kogu aeg istungi läbiviimise korda,“ kostis EKRE ridadest. Signaalitamine jätkus, kuuldavasti tekitas seda EKRE juht Martin Helme.

Olukord pahandas ka teisi opositsiooniparteisid. „Auväärt juhataja! Tõesti nii ei ole võimalik tööd teha. Tõesti ei kuule ei rahandusministrit ega puldis olevat kolleegi. Ja püüame kuidagi selle lahendada, võtame kas või vaheaja, kutsume vanematekogu kokku, aga niimoodi edasi töötada siin saalis ei ole võimalik,“ sõnas Helir-Valdor Seeder (Isamaa).

Kokkuvõttes aga istung pärast väikest vaheaega jätkus ja nüüd Grünthal enam pulti ei trüginud. Müra aga jätkus. Kokku kulus paarkümmend minutit häiriva heli saatel, aga siis otsustas EKRE lõpetada. Kas nad seda uuesti teevad, on hetkel küsimärk.

EKRE tegi esimese lugemise lõpus ettepaneku eelnõu tagasi lükata. Kell 17.50 ajal toimunud hääletusel oli selle poolt 27 ja vastu 52 riigikogu liiget. Eelnõu läbi seega esimese lugemise.

Enne teist lugemist saab esitada eelnõule muudatusettepanekuid, mida opositsiooni poolt tuleb suure tõenäosusega rohkelt.

„Me kavatseme seda [automaksu kehtestamist] takistada igal võimalikul moel,“ toonitas EKRE esimees Martin Helme eile Delfile. Ta peab märgiliseks protestiaktsiooni. „Eesti valitsus ei tee välja populaarsusnumbritest ega rahva arvamusest üleüldiselt, kui inimesed ei tule tänavale meelt avaldama.“

Isamaa ja EKRE lööklause kattub. „„Stopp automaksule“ on Isamaa selge sõnum. Seda maksu ei ole mõistlik kehtestada. Majanduslanguse ajal ei tohi makse tõsta. Ja me näeme ka ühiskonna reaktsioonides seda, et see on ühiskonnale vastukarva,“ lausus partei juht Urmas Reinsalu.

Valitsuse algatatud mootorsõidukimaksu seaduse eelnõu (364 SE) näeb ette kehtestada 2025. aastast mootorsõidukimaks, mis hakkab koosnema kahest osast.

Esiteks osast, mida mootorsõidukiomanik tasub liiklusregistris registreeritud sõidukitelt korra aastas. Sõiduautode mootorsõidukimaksu määr hakkab koosnema baasosast, CO₂ eriheite osast ja täismassiosast. Teiseks kehtestatakse mootorsõiduki registreerimistasu, mida makstakse sõiduautode ja kaubikute liiklusregistris registreerimise eel.

Mootorsõidukimaksu eesmärk on suunata inimest uut sõidukit soetades keskkonnasäästlikumat valima ja toetada vanade autode lõpuni tarbimist. Maks muudab sõiduautode soetamise ja omamise praegusega võrreldes 5–15% kallimaks. Saastavamad ja raskemad autod saavad suurema maksukoormuse, sõiduki vananedes maksukoormus väheneb.

Mootorsõidukimaksust ja registreerimistasust on vabastatud alarmsõidukid, puuetega inimestele kasutamiseks mõeldud sõidukid ja välisesinduste sõidukid vastavalt välislepingutele. Eelnõu kohaselt hakkab mootorsõidukimaksu koguma maksu- ja tolliamet, registreerimistasu hakkab koguma transpordiamet.