Mayorkas on esimene USA kabineti minister ligi 150 aasta jooksul, kellele on ametikuriteo süüdistus esitatud, vahendab Associated Press.

Hääletustulemus oli tasavägine – 214-213. Vabariiklasest spiiker Mike Johnson oli hädas paljude ülejooksikutega oma erakonnast, puudujate ja demokraatide vastuseisuga.

President Joe Biden nimetas juhtunut „jultunud erakonnapoliitika ajamise põhiseadusevastaseks aktiks, mis on suunatud austusväärse riigiametniku vastu, et mängida poliitilisi pisimänge“.

Edasi läheb Mayorkasele esitatud süüdistus kohtuprotsessi pidamiseks senatisse, aga ei demokraadid ega ka mõned vabariiklased ole näidanud üles huvi selle asja vastu ja see võib komitees igavesti riiulile jääda. Senat peaks saama süüdistusartiklid pärast istungitele naasmist 26. veebruaril.

Senati demokraatidest enamise liider Chuck Schumer nimetas Mayorkase juhtumit „võltssüüdistuseks“ ja esindajatekoja vabariiklaste uueks madalseisuks.

Esindajatekoja sisejulgeolekukomitee esitas Mayorkasele kaks süüdistusartiklit, väites, et ta on tahtlikult ja süstemaatiliselt keeldunud kehtestamast olemasolevaid sisserändeseadusi ning on rikkunud avalikku usaldust, valetades kongressile ja öeldes, et piir on kindel.