Poola uudisteagentuur PAP teatas pühapäeval toimunud vahejuhtumist Yahodyn-Dorohuski piiripunkti lähedal.

„Ukraina teravilja riknemine Poola piiril on vastuvõetamatu. Iga põllumees peaks teadma, kui palju rasket tööd nõuab teravilja tootmine, eriti sõja ajal,“ kirjutas Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba sotsiaalmeediaplatvormil X.

„Ukraina-Poola sõbralike suhete nimel tuleb selle provokatsiooni toimepanijad vastutusele võtta,“ lisas ta.

Ukraina kaubandusesindaja Taras Katška ütles Facebookis, et riknenud vili oli teel Leetu. Ta kutsus Poola valitsust üles tagama Ukraina kaupade ohutust.

Poola põllumajandusminister Czeslaw Siekierski ütles, et protestide tõttu on olukord „pingeline“ ja kutsus üles dialoogile, vahendab Euractiv.

„Poola põllumeeste nimel vabandan sellise meeleheite pärast ja palun mõistmist nende erakordselt keerulise olukorra suhtes,“ ütles ta avalduses.

Varssavi on toetanud Ukrainat Venemaa sissetungi ajal, kuid Poolat on tabanud rahulolematus. Põllumehed ja veoettevõtjad näevad Ukrainast pärit teravilja ja toiduainete impordi hüppelist kasvu sobimatu konkurentsina.

Poola uue valitsuse esindajad on öelnud, et mõistavad põllumeeste väljakutseid, kuid Ukraina abistamine ei saa tulla Poola põllumeeste arvelt.

Poola põllumehed plaanivad 20. veebruaril kõigi Ukraina piiriületuspunktide täielikku blokeerimist, suurendades eelmisel nädalal EL-i poliitika vastu alanud kuu aega kestvat protesti.