Läti poliitikud kuulutati tagaotsitavaks „matusepaikade hävitamise“ eest. Venemaa uurimiskomitee alustas kriminaalasja pärast punamonumendi mahavõtmist Riias 2022. aastal. Vene sõltumatu väljaande Mediazona teatel oli formaalne põhjus juurdluse alustamiseks Läti lahkumine Venemaaga sõlmitud mälestusmärkide säilitamise lepingust, mille kiitis heaks Läti seim.

Tagaotsitavaks kuulutati 59 seimi liiget 68-st, kes hääletasid lepingu tühistamise poolt. Nende hulgas on praegused valitsuse liikmed: põllumajandusminister Armands Krauze, rahandusminister Arvils Ašeradens, siseminister Rihards Kozlovskis, haridus- ja teadusminister Anda Čakša, heaoluminister Uldis Augulis ja justiitsminister Inese Lībiņa-Egnere.

Veel otsivad Vene võimud taga viit seimi liiget, kes hääletusel ei osalenud, ja kuni 2022. aasta maini siseminister olnud Marija Golubevat.

Venemaa tagaotsitavate andmebaasi sattusid veel 15 Riia linnaduuma liiget 38-st, kes langetasid otsuse punamonumentide mahavõtmise kohta. Nende hulgas on ka Riia praegune linnapea Vilnis Ķirsis ja tema eelkäija Mārtiņš Staķis.

Eestist sattusid nimekirja peaminister Kaja Kallas ja riigisekretär Taimar Peterkop.