Demokraatide napi enamusega senat ületas haruldasel pühapäevasel istungil viimase protseduurilise takistuse ja kogu abimeede on valmis lõpphääletuseks lähipäevil, vahendab Reuters.

Senatis heakskiitmisest aga ei piisa, sest eelnõu läheb ka vabariiklaste kontrolli all olevasse esindajatekotta, kus selle saatus on lahtine.

Senatis hääletas eelnõu poolt 18 vabariiklast vaatamata sellele, et seda kritiseeris sotsiaalmeedias vabariiklaste domineeriv presidendikandidaat Donald Trump, kes ütles, et välisabi peaks olema laenu vormis.

Senati vabariiklaste juht Mitch McConnell noomis enne hääletust neid, kes jätavad tähelepanuta USA ülemaailmsed huvid, halavad USA juhtrolli üle ja kaebavad rahvusvaheliste kohustuste üle. McConnelli sõnul ei ole sellel USA senatis kohta ja Ameerika juhtroll on oluline.

President Joe Biden ütles reedel, et kongress oleks süüdi hoolimatuses, kui seda meedet vastu ei võta.

Senati järgmist tegevust on oodata täna pärast kella 20 USA idaranniku aja järgi, kui peaks toimuma kaks protseduurilist hääletust: üks välisabipaketi olemasoleva esindajatekoja eelnõu paranduseks muutmiseks ja teine debati piiramiseks enne lõpphääletust, mis võib allikate sõnul toimuda kolmapäeval.

See eelnõu näeb ette 61 miljardi dollari eraldamist Ukrainale.

Esindajatekoja spiiker Mike Johnson on mõista andnud, et püüab abipaketid eraldada, kui eelnõu esindajatekotta jõuab.

Eraldi Iisraeli abistamise pakett esindajatekojas eelmisel nädalal aga demokraatide vastuseisu tõttu läbi ei läinud. Selle vastu olid ka äärmuslikud vabariiklased, kes tahtsid kompenseerivaid kulukärpeid.