Trump meenutas kõnes oma eesistumist ja ütles, et suure riigi juht esitas talle hüpoteetilise olukorra, kus riik ei täida oma NATO rahalisi kohustusi ja sattub Moskva rünnaku alla. Seejärel oli juht küsinud Trumpilt, kas USA tuleks tema riigile selle stsenaariumi korral appi.

Trump vastas, et ta julgustaks agressorit „tegema, mida kuradit nad tahavad“.

NATO liikmed on kohustatud rünnaku korral kaitsma kõiki allianssi kuuluvaid riike. Paljud eksperdid väidavad, et NATO on võtmetähtsusega liit, mis on aidanud vähendada sõdu ja konflikte, vahendab Euronews.

Valge Maja pressiesindaja Andrew Bates nimetas Trumpi kommentaare kohutavaks. Ta ütles, et USA „lähimate liitlaste invasioonide julgustamine ohustab Ameerika riiklikku julgeolekut, globaalset stabiilsust ja meie kodumajandust“.

Trump on korduvalt kampaaniakõnedes rünnanud rahvusvahelisi organisatsioone, märkides, et Washington kulutab nende ülalpidamisele miljardeid ning seadis kahtluse alla NATO väärtuse, mis on aastakümneid mänginud suurt rolli USA välispoliitikas.

Sõjalisse allianssi kuuluvad riigid leppisid kokku, et kulutavad 2024. aastaks kaitsele 2% oma SKP-st pärast seda, kui Venemaa annekteeris Krimmi poolsaare Ukrainas 2014. aastal.

NATO teatel täitsid kaitsekulutuste eesmärki 2022. aasta seisuga 31 liikmesriigist seitse. Osa allianssi riike hakkas tegema lisakulutusi pärast Venemaa 2022. aasta sissetungi Ukrainasse.