Siseminister Mari Rantanen teatas, et olukord Soome idapiiril ei ole muutunud ja piiripunkte ei ole seetõttu võimalik avada, vahendab Helsingin Sanomat.

„Vastupidi, saadud informatsioon kinnitab seda hinnangut, et Venemaa jätkab oma hübriidoperatsiooni. On põhjust oletada, et käsil on pikaaegne olukord. Venemaa piiri lähedases piirkonnas on vähemalt sadu, aga tõenäoliselt tuhandeid migrante, kes ootavad võimalust Soome edasi liikuda,“ öeldakse Rantaneni pressiteates.

Rantanen kommenteeris ka seda, et piiri täielikult suletuks jäämine on raske eriti nende Soomes elavate inimeste jaoks, kellel on perekonnaliikmeid või muid lähedasi Venemaal.

„Piiriületuskohtade ajutine sulgemine on aga Venemaa tegevuse tagajärg, mistõttu tuleb Soomel seada rahvuslik julgeolek muudest asjadest ettepoole,“ teatas Rantanen.

Siseministeerium teatas, et uurib nüüd „alternatiivseid meetmeid“ selle nähtuse lõpetamiseks koos teiste ministeeriumidega.

Siseministeerium rõhutab, et asjaga seotud seadusandlust tuleb hoolikalt uurida ja selle põhjal tehtavad otsused eeldavad piisavat ettevalmistusaega.

Siseministeeriumi teate järgi on idapiiri suletuks jätmine „vältimatu ja otstarbekas, sest tegemist on rahvuslikku julgeolekut ja üldist korda tõsiselt ohustava vahendiks muudetud riiki sisenemise nähtusega“.