Endine Venemaa riigiduuma asetäitja Nadeždin kirjeldas intervjuus Saksamaa väljaandele Deutsche Welle oma esimesi samme presidendina, kui ta peaks võitma valimised, nimetades seda „Nadeždini plaaniks“.

„Kohe esimesel päeval pakun Ukraina juhtkonnale, Ameerika juhtkonnale ja kõikidele Euroopa riikidele – Ukrainat toetavale koalitsioonile – teha kaks asja,“ ütles ta.

Esiteks sooviks ta kokku leppida relvarahus, sealhulgas lõpetada ka sõjategevus. Tema sõnul saaks seda teha „mõne päevaga“.

Teine tegevus on poliitiku sõnul keerukam ning hõlmaks läbirääkimiste alustamist. „See on pikk lugu – mitu aastat - sellest, kuidas tagada Euroopa julgeolek,“ ütles Nadeždin.

Poliitik rõhutas, et erinevate sõjas osalejate seisukohad vastandlikud. „Ukrainlased tahavad Krimmi sõjaliste vahenditega vabastada ja tagastada, mis on minu arvates täiesti võimatu,“ sõnas ta.

Intervjueerides märgiti, et Ukrainal on selge eesmärk viia Vene väed Krimmist välja ja tagasi Venemaa piirile. Nadeždin kinnitas, et kes iganes saab Venemaa presidendiks, „ei võta seda seisukohta kindlasti vastu“.

Erinevalt praegusest Venemaa presidendist väljendas Nadeždin valmisolekut pidada läbirääkimisi kõigiga, sealhulgas ka Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Tema sõnul on oluline teha kindlaks, et inimesed üksteist ei tapaks.

Hetkel pole kindel, kas Nadeždinil õnnestub saada Venemaa presidendikandidaadiks. Ta esitas keskvalimiskomisjonile vajaliku hulga toetajate allkirju, kuid komisjoni sõnul olid üle 15% toetajatest surnud isikud. Ametliku otsuse Nadeždini kandidatuuri kohta teeb komisjon teatavaks 7. veebruaril.

Jaga
Kommentaarid