Kaks Prantsusmaa vabatahtlikku abitöötajat hukkusid ja veel kolm said vigastada Vene droonirünnakus 1. veebruaril Hersoni oblastis. Prantsusmaa välisminister Stéphane Séjourné nimetas seda barbaarsuseks.

„Prantsusmaa kordab oma hukkamõistu Vene löökidele,“ ütles diplomaatiline allikas. „Ta mõistab hukka ka Prantsusmaa vastu sihitud desinformatsiooni järsu kasvu.“

Prantsusmaa-Venemaa suhted on viimastel nädalatel veelgi halvenenud, sest Prantsusmaa on suurendanud toetust Ukrainale, sealhulgas lubanud saata lisa kaugmaa tiibrakette.

Prantsusmaa on süüdistanud Venemaad pidevas valeinformatsiooni levitamises. Jaanuari lõpus lükkas Prantsusmaa ümber Venemaa väited, et Ukrainas tegutsevad Prantsusmaa „palgasõdurid“. Päev varem oli Vene riigiduuma Prantsusmaa „palgasõdurite“ Ukrainas viibimise hukka mõistnud.

Prantsusmaa süüdistas lisaks Venemaa presidenti Vladimir Putinit valeinformatsioonile toetumises pärast seda, kui Putin oli väitnud, et Vene transpordilennuk Il-76 Ukraina sõjavangidega võidi alla tulistada Prantsusmaa antud õhutõrjesüsteemiga.

Prantsusmaa välisministeeriumi on hoiatanud Venemaa uue desinformatsiooni eest enne president Emmanuel Macroni hiljem sel kuul toimuvat visiiti Kiievisse.

Vaid kaks päeva pärast seda, kui Macron oli 16. jaanuaril teatavaks teinud uued relvasaadetised, teatas Venemaa kaitseministeerium, et tappis Harkivis umbes 60 Prantsusmaa „palgasõdurit“. Mingeid tõendeid selle kohta Venemaa ei esitanud ja Prantsusmaa lükkas selle väite ümber.