Ryder kinnitas, et USA annab Ukrainale GLSDB-d, aga ei tee ametlikke avaldusi nende relvade üleandmise konkreetsete asjaolude kohta.

„Operatiivse julgeoleku põhjustel ei kinnita me konkreetseid asjaolusid – me jätame Ukrainale õiguse saadetistest teavitada,“ ütles Ryder.

Väljaanne Politico teatas kahele USA ametnikule ja informeeritud allikatele viidates, et Pentagon on läbi viinud Ukrainale mõeldud uue kaugmaa täppispommi edukad katsetused ja see peaks lahinguväljale jõudma täna. Ühe USA ametniku sõnul peaks see umbes 150-kilomeetrise tegevusulatusega pomm Ukraina võimekusi oluliselt parandama.

Tegemist on relvaga, mida ei ole veel isegi USA relvastuses, kinnitas neli allikat Politicole.

„See annab neile sügavama löögi võimekuse, mida neil ei ole olnud, see täiendab nende kaugmaa tulearsenali,“ ütles USA ametnik Politicole. „See on lisanool tupes, mis võimaldab neil teha rohkem.“

Boeingu ja SAAB-i koostöös valminud relv koosneb 250-naelasest (113-kilosest) täppispommist, mis on ühendatud rakettmootoriga ja mida saab välja lasta erinevatest maapinnal paiknevatest süsteemidest. USA-l on olemas õhust välja lastav variant, aga maapinnalt väljalastav versioon ei ole veel USA relvastuses.

GLSDB Ukrainale saatmine oli otsustatud juba varem, mistõttu ei puuduta seda Ukraina toetuspaketi blokeerimine USA kongressi vabariiklaste poolt.