Fico, kes on korduvalt väljendanud vastumeelsust Ukrainale sõjalise abi andmisele ja Venemaa-vastastele sanktsioonidele, on vastu ka Ukraina NATO-ga ühinemise soovile.

„Ukraina ei ole iseseisev ja suveräänne riik,“ ütles Fico Slovakkia avalik-õiguslikule ringhäälingule RTVS. „Ukraina on USA täieliku mõju ja kontrolli all,“ lisas ta.

Fico kohtub kolmapäeval Slovakkia piiri ääres Lääne-Ukrainas oma Ukraina kolleegi Denõss Šmõhaliga. „Ma ütlen talle, et olen Ukraina NATO-liikmesuse vastu ja panen sellele veto,“ teatas Fico. Tema sõnul oleks see „üksnes aluseks kolmandale maailmasõjale, ei midagi muud“.

Fico kinnitas veel, et Slovakkia ei anna Ukrainale relvaabi. Ta süüdistas Ukrainat, öeldes, et see on „üks maailma korrumpeerunumaid riike“. Ta lisas: „Jumal teab, kui suur osa teile saadetud abist kuhugi kaob.“

Fico sõnul ei ole Ukraina-Venemaa konfliktile sõjalist lahendust ja ta arvab, et Ukraina peaks loobuma osast oma territooriumist.

Hoolimata Fico Ukrainat puudutavast kriitikast pani mullu detsembris Ukraina 50 miljardi euro suurusele abipaketile veto ainult Ungari peaminister Viktor Orbán.

Jaga
Kommentaarid