Soome immigratsiooniamet Migri teatas, et eelmise aasta augustist detsembrini tehti idapiiril 1323 varjupaigataotlust, sealhulgas 900 novembris ja üle 300 detsembris.

Migri varjupaigaosakonna direktor Antti Lehtinen ütles Reutersile, et hetkel on vastuvõtukeskustest kadunud 160 inimest ning enamiku asukoht on teadmata.

Teadaolevalt on kaheksateist varjupaigataotlejat läinud teistesse Euroopa riikidesse taotlust uuesti esitama, sealhulgas Hollandisse, Belgiasse, Norrasse, Rootsi, Prantsusmaale, Saksamaale ja Šveitsi.

„Loomulikult on võimalik, et enamik neist 160-st on edasi läinud teise riiki, kuid nad ei ole veel selles riigis varjupaika taotlenud,“ ütles Lehtinen.

Lehtinen märkis, et iga Soome varjupaigataotleja sõrmejäljed võetakse Euroopa ühisesse sõrmejälgede andmebaasi Eurodac. EL-i reeglite kohaselt vastutab taotluse läbivaatamise eest riik, kus migrant taotleb varjupaika esimest korda.

Jaanuari alguses pikendas Soome Venemaaga ühiste piiripunktide sulgemist 11. veebruarini. Soome president Sauli Niinistö kutsus eelmisel aastal üles leidma üleeuroopalist lahendust kontrollimatule sisserändele.

Soome piirivalve rannavalveüksus teatas neljapäeval, et uurib mitut idapiiriga seotud „illegaalsele immigratsioonile kaasaaitamise“ juhtumit. Kuritegelikke organisatsioone kahtlustatakse laiaulatuslikus inimsmugeldamises.