Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka sõnul saatis Venemaa eelmise aasta oktoobris Valgevenesse taktikalisi tuumarelvi, kuid ta ei maininud, kui palju relvi saadeti ja kuhu need paigutati.

Venemaa on öelnud, et säilitab kontrolli nende relvade üle, mis on mõeldud kasutamiseks lahinguväljal. Neil on lühike laskekaugus ja madal tootlikkus.

Hetkel pole veel selge, kas doktriin kehtib ka Venemaa relvadele, vahendab Associated Press.

„Me edastame selgelt Valgevene seisukohad meie territooriumil paiknevate taktikaliste tuumarelvade kasutamise kohta,“ ütles kaitseminister Hrenin Valgevene Julgeolekunõukogu kohtumisel. „On ilmunud uus peatükk, kus määratleme selgelt oma liitlaste kohustused liitlaste ees,“ lisas ta.

Venemaa tuumarelvade paigutamine Valgevenesse on mõeldud selleks, et ära hoida NATO liikme Poola agressiooni, ütles Julgeolekunõukogu sekretär Alaksandr Valfovič. „Kahjuks sundisid meie naabrite, eriti Poola avaldused meid tugevdama sõjalist doktriini,“ sõnas Valfovič.

Nõukogude Liidu koosseisus olles oli Valgevenel nii taktikalisi kui ka kaugmaa tuumarelvi, kuid pärast liidu lagunemist andis riik need üle Venemaale.