Vanglavõimud olid viivitanud tema haiglasse viimisega ja jätnud tähelepanuta tema abipalved, teatas Viasna inimõiguste keskus. Ta suri 9. jaanuaril, kuid paranduskoloonia teatas tema surmast alles nüüd, vahendab Associated Press.

50-aastaselt surnud infotehnoloogiaspetsialist Khrasko kandis kolmeaastast vanglakaristust süüdistatuna annetuste pakkumises opositsioonirühmitustele, mida võimud nimetasid „äärmuslasteks“.

Samas paranduskoloonias kolmeaastast karistust kandnud aktivist Leanid Sudalenka ütles Associated Pressile, et ta peaaegu suri, kui COVID-19 asutuses levis. Ta ütles, et tema ja teised poliitvangid pidid oma vormiriietuse küljes kandma kollast silti, et vangid oleks kergesti tuvastatavad valvuritele, kes tema sõnul neid rutiinselt kiusasid ja alandasid.

Sudalenka ütles, et kiusamismeetodid võivad ulatuda karistuskambritest ja täielikust teabeisolatsioonist kuni advokaadiga kohtumisest keeldumiseni ning arstiabi ja ravimite andmisest keeldumiseni.

Valgevenes toimusid tohutud protestid pärast 2020. aastal toimunud valimisi, kui president Aljaksandr Lukašenka alustas kuuendat ametiaega. Opositsioon ja lääs pidasid hääletamist pettuseks.

Enam kui 1400 poliitvangi on trellide taga, sealhulgas opositsiooniparteide juhid ja tuntud inimõiguste kaitsja ning 2022. aasta Nobeli rahupreemia laureaat Ales Bialiatski.