Praegune Venemaa Julgeolekunõukogu aseesimees Medvedev ütles, et mõned Ukraina sõjaväekomandörid kaaluvad lääne poolt tarnitud kaugmaarakettidega Venemaal asuvate rakettide laskmispaikade tabamist.

Ta ei nimetanud komandöre ega avaldanud väidetava plaani üksikasju.

„Mida see tähendab? See tähendab ainult üht – nad võivad sattuda Venemaa riikliku tuumaheidutuse poliitika põhialuste punkti 19 toimingusse,“ kirjutas Medvedev sõnumirakenduses Telegram.

2020. aasta Venemaa tuumadoktriini üheksateistkümnes lõige sätestab tingimused, mille korral Venemaa president kaaluks tuumarelva kasutamist: üldiselt vastusena tuuma- või muid massihävitusrelvi kasutavale rünnakule või tavarelvade kasutamisele Venemaa vastu „kui riigi olemasolu on ohus“.

Medvedev mainis konkreetselt punkti „g“ lõikes 19, mis käsitleb tuumareageerimist tavarelvastuse rünnakule.

Kremli kriitikud on tõrjunud mõningaid Medvedevi varasemaid tuumaähvardusi kui katseid tõmmata tähelepanu või veenda läänt Ukrainale rohkem relvi mitte tarnimast. USA ja tema liitlased on lubanud Kiievile ligi 230 miljardit eurot toetust.

Ameerika Teadlaste Föderatsiooni andmetel kontrollib Putin 5889 tuumalõhkepead, USA president Joe Biden umbes 5244 tuumalõhkepead.

Jaga
Kommentaarid