Taiwani 13. jaanuari presidendi- ja parlamendivalimised leiavad aset delikaatsel ajal, sest Hiina ja USA taastasid eelmise aasta novembris omavahelised sõjalised sidemed.

Samuti toimuvad valimised Taiwani ja Hiina vahelise sõnasõja taustal. Washington soovib säilitada isevalitseva saare status quo, kuid Hiina näeb saart oma territooriumina.

Kolmapäeval lendas Taiwani kohal Hiina satelliit, mis kutsus esile eksliku õhurünnakuhoiatuse, tekitades saarel poliitilise tormi Hiina motiivide tõttu.

Vaatamata ametlike diplomaatiliste sidemete puudumisele on USA Taiwani kõige olulisem rahvusvaheline toetaja ja relvatarnija.

„Oleme vastu igasugusele välisele sekkumisele või mõjutamisele Taiwani valimistesse,“ ütles anonüümsust palunud Bideni administratsiooni ametnik Reutersile. „Sõltumata sellest, kes valituks osutub, jääb meie poliitika Taiwani suhtes samaks ja ka meie tugev mitteametlik suhe jätkub,“ sõnas ta.

USA kavatseb pärast valimisi saata Taiwani mitteametliku delegatsiooni. Ametniku sõnul on tõenäoliselt kaasatud ka mõned endised kõrged Ameerika ametnikud.

Plaan sai kinnituse kolmapäeval. Ametniku sõnul on näost näkku kohtumine „kõige tõhusam viis“ Taiwani uue valitsuse kaasamiseks ja USA poliitika edastamiseks piirkonnas. Tema sõnul usub administratsioon, et samm aitab kaasa rahule ja stabiilsusele piirkonnas, vahendab Associated Press.