Valgevene võimud teatasid esmaspäeval, et nad ei kutsu OSCE vaatlejaid jälgima veebruaris toimuvaid parlamendi- ja kohalikke valimisi.

Valgevene on OSCE liige ja organisatsiooni vaatlejad on aastakümneid olnud ainsad rahvusvahelised Valgevene valimiste jälgijad. OSCE sõnul rikub see samm Valgevene kui liikme kohustusi.

OSCE demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo direktor Matteo Mecacci ütles, et Valgevene keeldumine „takistab riigi kodanikel ja institutsioonidel saada kasu erapooletust, läbipaistvast ja igakülgsest hinnangust“. Ta lisas: „See on vastuolus Valgevene võetud kohustustega ja on vastuolus nii OSCE põhimõtte kui ka koostöö vaimuga.“

25. veebruaril toimuvad valimised on esimesed pärast 2020. aasta parlamendivalimisi, mis vallandas riigis enneolematu massimeeleavalduste laine.

Toona alustas kuuendat ametiaega president Aljaksandr Lukašenka. Tema valitsus vastas meeleavaldustele karmi mahasurumisega, arreteerides üle 35 000 inimese. Paljud arreteeritud inimesed pidid taluma peksmist ning neid sunniti riigist lahkuma.

Tänavused valimised toimuvad keset jätkuvaid repressioone - umbes 1500 poliitvangi jääb trellide taha, sealhulgas opositsiooniparteide juhid ja tuntud inimõiguste kaitsja ning 2022. aasta Nobeli rahupreemia laureaat Ales Bialiatski.