Gallant avaldas plaani ajakirjandusele enne selle esitamist peaminister Benjamin Netanyahu sõjakabinetile, mis on viimastel nädalatel olnud Gaza tuleviku asjus lõhenenud, vahendab Guardian.

Plaani järgi kestab Iisraeli sõjategevus Gaza sektoris, kuni on saadud tagasi 7. oktoobril võetud pantvangid, hävitatud Hamasi sõjalised ja valitsemisvõimekused ning kõrvaldatud kõik alles jäänud sõjalised ohud.

Pärast seda algab plaani järgi uus faas, mille ajal Hamas ei kontrolli enam Gazat ega kujuta endast ohtu Iisraeli kodanikele. Valitsema peaksid hakkama täpsustamata palestiinlaste organid.

Iisrael jätab plaani järgi endale õiguse territooriumil opereerida, aga „pärast sõja eesmärkide saavutamist ei jää Gaza sektorisse Iisraeli tsiviilesindatust“.

Gallanti dokumendi pealkiri on „visioon sõja kolmandaks faasiks“. Teatati, et need on Gallanti ideed, mitte ametlik poliitika, mille peavad alles paika panema Iisraeli sõja- ja julgeolekukabinet.

Gallanti kirjelduse järgi võtavad Iisraeli väed Gaza sektori põhjaosas uue hoiaku, jätkates samas võitlust Hamasi vastu lõunas nii kaua, kui on vaja.

Gallanti avalduse järgi tähendab see uus hoiak põhjas reide, tunnelite hävitamist, õhu- ja maapealset tegevust ning erioperatsioone, mille eesmärk on Hamasi alles jäänud kohaloleku kõrvaldamine.

Sõnagi ei ole juttu sellest, kas Gaza põhjaosa elanikkonnal lubataks lõunast tagasi pöörduda.

Avalduses ei selgitata, kuidas see uus hoiak erineb praegustest operatsioonidest, aga Gallant on varem öelnud, et see on väiksema ulatusega.