Avalduses öeldi, et ettepanek kuni neljakuuliseks ajateenistuseks on tehtud „Serbia relvajõudude kaitsevõime tõstmiseks tegev- ja reservväelaste väljaõppe noorendamise ja täiustamise kaudu“. Avalduses ei täpsustatud potentsiaalsete kandidaatide vanust.

Ministeerium lisas, et ettepanek tehti pärast „üldise julgeolekuolukorra ja praeguste väljakutsete üksikasjalikku kaalumist, millega Serbia Vabariik kui sõjaliselt neutraalne riik silmitsi seisab“.

Ettepanek läks edasiseks läbivaatamiseks Serbia presidendile Aleksandar Vučicile.

Serbia peatas kohustusliku sõjaväeteenistuse 2011. aastal, sest relvajõud püüti muuta professionaalsemaks. Riik proovib eelnõu tagasi tuua pärast pikka ajateenistust pooldavat kampaaniat, vahendab Associated Press.

Serbia armee on formaalselt neutraalne, kuid on säilitanud tihedad sidemed Venemaaga, kust nad on ostnud suurema osa oma relvadest.

Kuigi Serbia taotleb ametlikult Euroopa Liitu kuulumist, on riik keeldunud kehtestamast Venemaale sanktsioone seoses agressiooniga Ukraina vastu.

Pinged on keerelnud peamiselt Serbia endise Kosovo provintsi ümber, mis kuulutas iseseisvuse välja 2008. aastal. Serbia ning tema liitlased Venemaa ja Hiina Kosovo iseseisvust ei tunnista. Belgrad on viimaste kuude jooksul tõstnud oma vägede lahinguvalmidust Kosovo piiril.