Iraani toetatud Houthid on kuulutanud, et toetavad sõjas Iisraeli vastu Hamasi. Alates novembrist on nad rünnanud Punasel merel kaubalaevu enam kui 20 korral. Nad on kasutanud rakette, droone, kiirkaatreid ja helikoptereid. Nad on väitnud – tihti vääralt – et laevad on seotud Iisraeliga, vahendab BBC News.

Piirkonnas viibivad USA ja Briti sõjalaevad on mõned raketid vahelt lõiganud, aga sihtmärke Jeemenis ei ole nad rünnanud. See võib nüüd muutuda.

12 riiki – Austraalia, Bahrein, Belgia, Holland, Itaalia, Jaapan, Kanada, Saksamaa, Suurbritannia, Taani, USA ja Uus-Meremaa andsid Houthidele ametliku hoiatuse.

Ühisavalduses nimetati Houthide rünnakuid Punasel merel ebaseaduslikeks ja sügavalt destabiliseerivateks ning teatati, et tsiviillaevanduse ja mereväe laevade tahtlikule sihikule võtmisele ei ole mingit seaduslikku õigustust. Teatati, et kui rühmitus jätkab laevade ründamist, ootavad tagajärjed.

Seda tõlgendatakse laialdaselt sõjalise tegevuse ähvardusena sihtmärkide vastu Jeemenis.

Liitlased kutsusid kriitilisel laevateel, mida läbib ligi 15% maailma kaubavahetusest, navigatsioonivabadusele otsest ohtu kujutavate rünnakute viivitamatule lõpetamisele.

Iraan on eitanud Houthide rünnakute toetamist. Sellest hoolimata ei ole selge, kuidas Iraan reageeriks, kui lääneriigid Houthisid Jeemenis ründaksid.