Soome rahvusringhääling YLE kirjutab, et eelmisel aastal hakati üha rohkem ostma kaupluste omabrändide tualettpaberit, mille rullihind kõigu 30 ja 50 sendi vahel.

Kallimatest bränditoodetest on põhjanaabreid loobuma sundinud tselluloosi ja energia kallinemine, mis kergitab ühtlasi toodete hindasid. Võrreldes kahe aasta taguse ajaga on tualettpaber 30% ja nelja aasta taguse ajaga 50% kallim.

Paber kui elatustaseme sümbol

Soome loodusvarade instituudi (Luke) teadur Juha Laitila tõi välja, et kuigi tualettpaber on tarbekaup, on see samal ajal üks soomlaste elukvaliteedi näitaja.

„Paks paber on kodumaine luksuskaup. Mida kõrgem on riigi elatustase, seda kvaliteetsemat paberit soovitakse kasutada. Näiteks on Põhjamaade paberitel rohkem kihte ja tualettpaber on pehmem kui teistest lähiriikides“.

Ühekihiline tualettpaber on poelettidel saadaval näiteks Venemaal ja mujal Ida-Euroopas. Odavamad kvaliteedid on tarbijatele saadaval ka Baltikumis.

Laitila sõnul kasvab tualettpaberi kvaliteet ja salvrättide kasutamine alati piirkondades, kus elatustase tõuseb. Hetkel kasvab Euroopas tarbimine kõige kiiremini Kesk-Euroopa idaosas.