Justiitsminister Kalle Laanet ütles ERR-ile, et koalitsioon ei ole praeguseks teemaga edasi liikunud, sest sotsiaaldemokraadid on valimisõiguse piiramise vastu.

„Ega siis justiitsministeerium eelkõige reformierakond koalitsioonivalitsuses ei saa ainuisikuliselt seda seadust valitsusest läbi viia ja sealt edasi riigikokku minna. Me ei ole täna kuhugi edasi liikunud. Ühel poolel on piiramist toetavad õiguspoliitilised argumendid ja teisel pool argumendid, et põhiseadust muutmata seda ei saaks teha. Me oleme tegelikult patiseisus,“ lausus Laanet.

Laanet ja EKRE fraktsiooni kuuluv Varro Vooglaid jäid vaenukõne seaduse vajalikkuses eriarvamusele.

Justiitsministeerium sai augustis valmis ka õigusliku analüüsi selle kohta, kas Vene kodanikelt annaks hääletamisõigust võtta ära ilma põhiseadust muutmata. Laaneti sõnul ühest vastust see eritelu siiski ei anna ning õiguseksperdid on siin eri meelel.

„Justiitsministeeriumi ametlik analüüs ütleb, et mõistlikum oleks teistmoodi piirata nende osalemine, läbi täiendavate keelenõuete või läbi teiste kriteeriumide,“ lausus ta.

Laanet ütles, et neid alternatiive Vene kodanikelt valimisõiguse äravõtmisele saab hakata arutama aga alles siis, kui koalitsioon on üheselt otsustanud, et valimisõiguse võtmine on laualt maas, kuid sellist otsust praegu justiitsministri sõnul ei ole.