Hiina president Xi Jinping uuendab sõjaväge osana oma püüdlustest muuta Hiina domineerivaks maailmariigiks. Eesmärk on tekitanud ärevust paljudes naaberriikides, eriti Taiwanis ja mujal Lõuna-Hiina mere piirkonnas.

Hiina kaitseministri ülesanne on olla Rahvavabastusarmee avalik nägu suhtluses meedia ja ka teiste relvajõududega. Töö oluliseks osaks on teha koostööd USA sõjaväega.

Enne Rahvavabastusarmee mereväe ülemaks saamist ja 2021. aastal täieõiguslikuks kindraliks saamist oli ta Idamere laevastiku asekomandör, mis on peamine jõud võitluses Taiwani üle.

„Dong oleks tuttav Hiina ja USA sõjaväelaste vaheliste kokkupõrgete juhtimisega. See on kasulik, kui ta peab juhtima mõlema sõjaväe vahelisi kriise,“ ütles Li Mingjiang, Singapuri Rajaratnami rahvusvaheliste uuringute kooli rahvusvaheliste suhete teadlane.

Dong asendab Li Shangfud, keda avalikkus pole näinud alates 25. augustist. Peking ei selgitanud Li kadumist, kuid võttis temalt oktoobris kaitseministri tiitli. Reutersi allikad on öelnud, et Li on korruptsiooniuurimise all seoses seadmete hankimise ja arendusega.

Oma ametiaja jooksul ei jõudnud Li kohtuda USA kolleegi Lloyd Austiniga. Washington oleks pidanud esmalt tühistama Li vastu kehtestatud sanktsioonid seoses tema rolliga Venemaa lennukite ja varustuste ostmisel.

Teadaolevalt ei oleks Dongil selliseid piiranguid.