Pärast seda, kui Euroopa Liidu liidrid ei suutnud kokku leppida 50 miljardi euro suuruses nelja aasta paketis, on otsitud alternatiive Kiievi päästmiseks kollitavast eelarvekriisist, kui Euroopa Liidu siseseid erimeelsusi ei suudeta lahendada.

Läbirääkimistel osalevad ametiisikud ütlesid, et üht mudelit, mida rahastataks laenu abil, peetakse kõige praktilisemaks viisiks Ukrainale toetuse andmiseks, kui Orbán keeldub 1. veebruaril kavas oleval tippkohtumisel oma vetost loobumast.

Selle skeemi raames annaksid osalevad liikmesriigid garantiid Euroopa Liidu eelarvele, mis võimaldaks Euroopa Komisjonil laenata järgmisel aastal Kiievi jaoks kuni 20 miljardit eurot kapitaliturgudelt, teatasid aruteludega kursis olevad inimesed. Täpsed tingimused on alles arutlusel ja lõplik summa võidakse määrata vastavalt Ukraina vajadustele, ütlesid allikad.

Garantiisid ei ole vaja Euroopa Liidu kõigilt 27 liikmesriigilt nii kaua, kuni põhiosalejate hulgas on parimate krediidireitingutega riigid. See võimaldab Ungari vetost mööda minna, sest ei vaja ühehäälset toetust.

Mõned riigid, sealhulgas Saksamaa ja Holland, vajavad riiklikele garantiidele parlamendi heakskiitu. Selle saamise protsess loodetakse lõpule viia õigeks ajaks, et anda Ukrainale abi märtsiks.

Kui Euroopa Liidu liidrid selles plaanis 1. veebruaril kokkuleppele jõuavad, julgustab see Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF) andma välja järgmise osa Ukraina finantseeringust umbes 900 miljoni dollari väärtuses, teatasid allikad.