Nõunikuks oli Scholzi büroo mõjuvõimas juht Wolfgang Schmidt, keda inspireerisid mõttekoja RAND Corporation esindaja Samuel Charapi vastavasisulised üleskutsed.

Ukraina saadik Oleksii Makejev ütles Saksa ringhäälingule, et spekulatsioonid ei vasta tõele ja Saksamaa ei ürita veenda Ukrainat ei ametlikult ega mitteametlikult oma alasid loovutama.

Politico teatel nimetab Schmidt artiklis ilmunud väiteid alusetuks. Väljaanne meenutab, et jaanuari alguses avaldas Scholzi julgeolekunõunik Jens Plötner koos Ukraina presidendi kantselei juhi Andri Jermakiga arvamusloo, kus hoiatati, et vaherahu tähendaks lihtsalt Vene vallutussõja legitimeerimist.

Teisipäeval peetud kõnes lubas Putin jätkata sõda kuni selle algsete eesmärkide saavutamiseni ehk Ukraina režiimivahetuseni. New York Timesi teatel saadab Vene president samal ajal USA-le signaale valmisolekust lahingutegevus peatada, jäädes kontrollima seni hõivatud alasid. USA mõttekoda Sõjauuringute Instituut (ISW) märkis oma igapäevases ülevaates, et avalduse ajastus viitab katsele vähendada USA ja Euroopa valmisolekut Ukraina sõjalist abistamist jätkata. Samasuguseid katseid tegi Venemaa eelmise aasta talvel.

Jaga
Kommentaarid