„Kindlasti on väga oluline ära kaardistada oma omand ja teha endale selgeks õiguslik raamistik, mis seda omandit kaitseks. Ning loomulikult tasub tulla õigusala professionaalide juurde konsultatsiooni ja teha seda pigem varem kui hiljem. Ma võrdleksin juristi juurde tulekut hambaarsti külastusega – parem on käia regulaarselt kontrollis, kui hiljem tegeleda probleemiga,“ selgitab Vasamäe.

Kohtunik Härmand lisab, et kui intellektuaalse omandi juhtumid tema lauale jõuavad, on probleemid ja nende rägastik juba selline, et neis selguse saamine võtab palju aega ning vaeva.

„Intellektuaalseks omandiks on näiteks ka ettevõtte nimi, veebiaadress ja kõik see, mis muudab firma selliseks, kuidas seda avalikus ruumis tuntakse. Lisaks saab omandiks nimetada ka seda tööd, mida tehakse iga päev selle ettevõtte arendamiseks,“ loetleb kohtunik.

Saates räägitakse pikemalt sellest, kuidas ettevõtte asutamisel mõelda intellektuaalsele omandile strateegiliselt, kuidas töösuhetes nende omanditega hakkama saada, samuti sellest, mis rolli mängib intellektuaalomand hariduses ja kuidas mõjutab antud valdkonda tehisaru kasutuselevõtt.

Saates arutavadki intellektuaalomandi probleemide üle saatejuht, tsiviilkohtu kohtunik Kai Härmand ja Palladium Advokaadibüroo vandeadvokaat Elise Vasamäe.

Jaga
Kommentaarid