70-aastane Glynn Simmons vabastati juulis pärast seda, kui ringkonnakohus leidis, et otsustavat tõendit ei antud üle tema kaitseadvokaatidele, vahendab BBC News.

Esmaspäeval teatas prokurör, et ei ole piisavalt tõendeid uue kohtuprotsessi alustamiseks.

Teisipäeval kuulutas kohtunik Amy Palumbo Simmonsi süütuks.

„See kohus leiab selgete ja veenvate tõendite põhjal, et kuritegu, mille eest hr Simmons süüdi mõisteti ja vagistati... ei pannud toime hr Simmons,“ ütles Palumbo.

„See on vastupidavuse ja püsivuse õppetund,“ ütles Simmons ise ajakirjanikele, vahendas Associated Press. „Ärge laske kellelgi teile öelda, et seda ei saa juhtuda, sest tegelikult saab.“

Simmons veetis vanglas 48 aastat ühe kuu ja 18 päeva 1974. aastal toimunud Carolyn Sue Rogersi mõrva eest alkoholipoe röövi käigus Oklahoma City eeslinnas.

Simmons oli 22-aastane, kui ta koos teise kohtualuse, Don Robertsiga 1975. aastal surma mõisteti. Karistus muudeti hiljem eluaegseks vangistuseks USA ülemkohtu otsuse tõttu surmanuhtluste kohta.

Simmons väitis kogu aeg, et on süütu. Enda sõnul oli ta mõrva ajal koduosariigis Louisianas.

Ringkonnakohus tühistas karistuse juulis, kui leiti, et prokuratuur ei andnud advokaatidele kõiki tõendeid, sealhulgas seda, et üks tunnistaja tuvastas ka teisi kahtlusaluseid.

Simmons ja Roberts mõisteti süüdi osaliselt ühe teismelise tunnistuse tõttu, keda tulistati kuklasse. See teismeline osutas vastandamistel politseis ka mitmele teisele mehele ja rääkis hiljem oma tunnistustele vastu.

Roberts vabastati tingimisi 2008. aastal.

Oklahomas karistust kandvatel valesti süüdi mõistetud inimestel on õigus kuni 175 000 dollari suurusele hüvitisele.

Simmons võitleb praegu maksavähiga.