Venemaa riigimeedia teatas, et Akunini vastu algatati kriminaalasi „armee diskrediteerimise“ eest, konkreetsemalt „terrorismi õigustamise“ ja „võltsuudiste“ levitamisega Vene armee kohta.

Seaduse alusel on sõjaväe diskrediteerimine kriminaalkuritegu. Seadus võeti vastu pärast täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse 2022. aastal ning seda kasutatakse regulaarselt Kremli kriitikute vastu.

Venemaa üks juhtivaid kirjastusi AST teatas eelmisel nädalal, et peatavad Akunini ja teise populaarse autori Dmitri Bõkovi raamatute trükkimise ja müügi, kuna nad kritiseerisid Venemaa sõjategevust Ukrainas.

„Näiliselt tühine sündmus, raamatute keelamine, mõne kirjaniku terroristiks kuulutamine on tegelikult oluline verstapost,“ kirjutas Akunin oma veebilehel. „Venemaal pole raamatud keelatud nõukogude ajast saadik. Kirjanikke pole pärast suurt terrorit terrorismis süüdistatud,“ lisas ta.

Lisaks otsisid Venemaa juurdluskomitee agendid läbi Zahharovi kirjastuse, mis annab välja Akunini raamatuid. Kirjastuse direktori sõnul oli korrakaitsjate saabudes kontoris üks töötaja, kes palus läbiotsimismäärust pildistada, kuid sellest keelduti ja tema telefon konfiskeeriti. Direktor usub, et otsing on seotud kirjastuse otsusega mitte eemaldada Akunini raamatuid müügilt.