Monument püstitati 1954. aastal, et tähistada 10. aastapäeva Nõukogude vägede sisenemisest Bulgaariasse. Pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist hääletas Sofia kohalik volikogu monumendi eemaldamise poolt, kuid edasised valitsused hoidusid monumendi lammutamisest.

Pärast aastaid kestnud tuliseid vaidluseid hakati kolmapäeval lõpuks monumenti eemaldama.

Sofia piirkonna kuberner Vyara Todeva ütles, et 70 aasta jooksul ei restaureeritud monumenti kordagi ning sinna olid tekkinud praod. Ta lisas, et monumendi lammutamiseks kulub vähemalt kuu aega ning kujud viiakse tõenäoliselt Sofia sotsialistliku kunsti muuseumi.

Viimastel aastatel on monument muutunud Bulgaaria ühiskonna venemeelsete ja läänemeelsete rühmade lõhede keskpunktiks. Tihti on monument kaetud värviga, viimasel ajal Ukraina lipuvärvidega. Võimalike kokkupõrgete ärahoidmiseks selle lammutamise ajal saadeti kohale politsei.

Moskva-meelsed parlamendirühmad on tugevalt monumendi eemaldamise vastu, sest „sarnased antifašistlikud monumendid seisavad puutumatult paljudes Euroopa linnades“. Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova toetas neid, öeldes, et lammutamine halvendab suhteid Bulgaariaga.