Kolmapäeval kiitis Slovakkia uus valitsus heaks riigi karistusseadustiku muudatuse, millega suletakse kõige raskemate kuritegude ja korruptsiooniga tegelev eriprokuratuur 15. jaanuariks.

Peaminister Robert Fico kriitikud muretsevad, et ta võib panna Slovakkia loobuma oma läänemeelsest kursist, võttes eeskujuks peaminister Viktor Orbáni juhitud Ungari.

Slovakkia president Zuzana Čaputová ütles reedel, et tema arvates on kavandatavad muudatused vastuolus õigusriigi põhimõtetega, mistõttu püüab ta takistada valitsuse plaani vetoõiguse või põhiseadusliku vaidlustusega. Ta märkis, et ka Euroopa Komisjon on väljendanud muret meetme kiire läbiviimise pärast.

Olenemata presidendi vetost on koalitsioonil võimalus sellest üle astuda lihthäälteenamusega.

Neljapäeval toimus Bratislavas protest valitsuse plaanide vastu, osa võttis umbes 2000 inimest. Sarnaselt presidendile usuvad ka meeleavaldajad, et plaan kujutab ohtu õigusriigile.

Meeleavalduse korraldasid opositsiooni kuuluvad parteid. Korraldajate sõnul on riigi karistusseadustiku kavandatavad muudatused mõeldud aitama korruptsioonis kahtlustatavaid isikuid, kes on seotud Fico vasakpoolse partei Smeriga.