Peaminister Kaja Kallase sõnul on Ukraina vaatamata sõjatingimustele näidanud üles sihikindlust, poliitilist tahet ja teinud Euroopa Liiduga liitumiseks vajalike reformide osas uskumatuid edusamme.

„Euroopa väärtuste ja julgeoleku eest sõjas võitleva Ukraina motivatsioon ja EL-i integratsiooni tempo ei tohi raugeda,“ ütles Kallas. „Eesti seisab selle eest, et Ukrainaga saaksid liitumisläbirääkimised avatud. Toetame Ukrainat nende teel Euroopa Liitu, aga ka NATOsse, nii kaua kui vaja,“ rõhutas Kallas.

Teine oluline teema, millest räägiti, oli EL-i eelarve vaheülevaatus. „Ukraina pikaajalise toetamise seisukohast peab Euroopa Liit võtma vastu 50 miljardit eurose toetuspaketi. Ka see on teema, mille eest Eesti järgmise nädala ülemkogul seisab,“ märkis Kallas.

Samuti tõi peaminister Kallas välja, et vaba maailm peab jätkuvalt tegema kõik Ukraina toetamiseks, sest Venemaa usub endiselt, et suudab meid selles sõjas võita. „Me ei tohi lasta Venemaa narratiivil võidutseda ega lakata selle mõjul Ukrainat toetamast või lakata uskumast Ukraina võitu,“ ütles Kallas. Peaminister lisas, et me ei tohi unustada, et trumbid on tegelikult vaba maailma käes.

„Näiteks Ramsteini koalitsiooni kokku liidetud kaitse-eelarve on 13 korda suurem Venemaa omast. Euroopa Liidu SKT on Venemaa omast seitse korda kõrgem. ELi liikmesriikide kaitsekulud on Venemaast pea kolm korda suuremad,“ ütles Kallas.

Peaminister Kallase sõnul suudab vaba maailma ühine poliitiline, majanduslik ja sõjaline jõud tagada selle, et Ukraina seljatab Venemaa agressiooni. „Mida tugevam on Ukraina, seda kiiremini saabub Venemaa jaoks murdepunkt. Aga selleks, et Ukraina tugevus säiliks kuni lõpuni, vajavad nad meie relvi, laskemoona ja toetust sõdurite väljaõpetamisel ning muidugi ka igakülgset majanduslikku abi,“ ütles ta.

Kallas rõhutas ka vajadust jätkata Venemaa põhimõttekindlat rahvusvahelist isoleerimist. Samuti kõneldi küberjulgeolekust. „Näiteks on Eesti ja Luksemburg koos Ukrainaga loonud IT-koalitsiooni, mis aitab Ukraina kaitseväe kübervõimet tõsta,“ sõnas Kallas.