Guterres tugines ÜRO põhikirja artiklile 99, mille kohaselt võib ÜRO juht „juhtida Julgeolekunõukogu tähelepanu mis tahes asjaolule, mis tema arvates võib ohustada rahvusvahelise rahu ja julgeoleku säilitamist“.

ÜRO pressiesindaja Stephane Dujarric ütles, et artiklit pole aastakümneid kasutatud.

Guterres kirjutas kolmapäeval Julgeolekunõukogu liikmetele ja kutsus neid üles nõudma ühiselt täielikku humanitaarrelvarahu. Tema sõnul on kaks kuud kestnud sõda „tekitanud Iisraelis ja okupeeritud Palestiina territooriumil kohutavaid inimkannatusi, füüsilist hävingut ja kollektiivseid traumasid“.

„Rahvusvahelisel üldsusel on kohustus kasutada kogu oma mõjuvõimu, et vältida edasist eskaleerumist ja lõpetada see kriis. Kutsun Julgeolekunõukogu liikmeid üles avaldama survet humanitaarkatastroofi ärahoidmiseks,“ ütles Guterres.

Iisrael ja tema liitlane USA on relvarahu vastu, sest nende arvates tooks see Hamasile ainult kasu. Seevastu toetab USA pause, et kaitsta tsiviilelanikke ja võimaldada Hamasi rünnaku käigus võetud pantvangide vabastamist.

1. detsembril lõppes võitluses seitsmepäevane paus, mille käigus vabastas Hamas osa pantvangidest, samuti vabastas ka Iisrael oma kinnipidamisasutustes viibinud palestiinlasi.

Iisraeli teatel sai 7. oktoobri rünnaku ajal surma 1200 inimest ja pantvangi võeti 240. Gaza tervishoiuministeeriumi teatel on sõjas hukkunud üle 16 000 inimese.